Optimera bilder för webben

Att optimera bilder för webben kan vara en utmaning, men det är en viktig del av att skapa en snabb och effektiv hemsida. Här är 4 tips på hur du optimerar dina bilder på bästa möjliga sätt till din hemsida.

Optimera bilder på webben

Minska filstorleken

Minska filstorleken på alla bilder innan du laddar upp dem på din hemsida för att undvika att de är större än nödvändigt. Stora bilder kan skapa långa laddningstider och försämra upplevelsen av din hemsida. Se därför till att komprimera dina bilder innan du laddar upp dem.

Se över bildens filnamn

Filnamnet kan med fördel beskriva bildens innehåll och innehålla sökordet för sidan eller artikeln. Undvik att använda å, ä, ö och ersätt mellanslag med bindestreck. Detta hjälper sökmotorer att förstå vad bilden handlar om och kan förbättra din sökmotoroptimering (SEO).

Välj rätt filformat

Välj filformat utifrån vilken bild du ska använda. Olika filformat som kan användas på webben är JPEG och PNG. Filformaten har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja det som bäst passar dina behov. JPEG är ett av det mest vanligast förekommande filformatet. Det används till fotografiska bilder utan transparens och ger en bra bild samt en liten filstorlek. PNG finns i två olika format PNG-8 och PNG-24. PNG-8 använder när du har enkel grafik med få färger. Exempelvis logotyper. PNG-24 används när du har transparens (genomskinlig bakgrund) i bilden.

Optimera Alt-texten

Lägg till en alt-text på varje bild som du använder på din hemsida. Beskriv bildens innehåll och använd sökordet om det passar. Alt-texten kan användas av skärmläsare för att läsas upp för en person med nedsatt syn. Det är också bra för SEO, eftersom det hjälper sökmotorer att förstå innehållet i bilden.

Vill du få fler tips om att optimera content på webben?

Följ mig på Instagram för att få fler tips om hur du skapar SEO-content till din webbplats. Lämna gärna en kommentar om artikeln var användbar. Skicka mig ett mejl om du undrar över något eller vill anlita mig för att få hjälp med ditt content. Eller connecta med mig på Linkedin.

Så kan du jobba med mig

Så publicerar du optimerat content

Lycka till med optimeringen av dina bilder

Skriven av:

Amanda Andersson
Frilansande Content Manager

Amanda har 15 års erfarenhet som Content Manager från några av Sveriges främsta varumärken och driver sedan 2021 Webbkommunikatör Stockholm AB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här sidan använder cookies. Du accepterar våra villkor genom att fortsätta använda webbplatsen.   Läs mer